Machinebouw Industrie

Het productie landschap is de laatste jaren flink veranderd. De time-to-market moet steeds korter worden om aan de vraag van de markt te kunnen voldoen. Daarom hebben machinebouwers behoefte om hun productieproces flexibeler, of zelfs volledig flexibel in te richten. Met behulp van onze Modulair Luchtkussen Systemen of Luchtkussen Transport Platformen kan dit gerealiseerd worden.

Wanneer je zware of gevoelige (high-tech) apparatuur produceerd of verplaatst zijn luchtkussens de ideale opplossing!

Productie Flexibilisering

Veel machinebouwers gebruiken onze systemen om hun machines van het ene productiestation naar het andere te verplaatsen. Nadat de machines volledig geassembleerd zijn, worden ze naar een testruimte gebracht en uiteindelijk verplaatst naar de expeditie afdeling.

Anderen gebruiken onze luchtkussens om halffabrikaten aan een vaste productielijn aan te voeren en zo meer flexibiliteit te creëren. Op deze manier kan men meer varianten produceren van een standaard machine op één productielijn.

Een derde applicatie is om productiemachines, zoals bijvoorbeeld een CNC machine, te verplaatsen naar een vaste productielijn toe. Dit maakt de productie meer flexibel en biedt meer mogelijkheden. Ook het uitwisselen van mallen wordt regelmatig op luchtkussens gedaan om sneller te kunnen produceren.

Installatie and Commissioning

Luchtkussens worden vaak ingezet om de geleverde machines te plaatsen bij de klant. Dit kan met zeer hoge nauwkeurigheid gedaan worden omdat de machines in alle richtingen vrij te bewegen zijn (omnidirectionaal). In vele gevallen kunnen 2 medewerkers of meer deze actie uitvoeren zonder dat er gemotoriseerde apparatuur aan te pas hoeft te komen. 

 

MRO

In vele takken van de Maintenance Repair and Overhaul (MRO) industrie worden luchtkussen systemen toegepast. Bijvoorbeeld om zware dieselmotoren of vliegtuigmotoren te verplaatsen binnen de service facilitiet. Op deze manier kunnen onderdelen gemakkelijk vervangen en gereviseerd worden.

 

Modulair Luchtkussen Systeem

De meeste machines hebben voldoende ruimte aanwezig aan de onderkant (minimaal 30mm) om de luchtkussens te plaatsen. Nadat ze geplaatst zijn, wordt het membraan opgeblazen zodat de machine van de grond wordt getild. Vervolgens zullen de luchtkussens de machine laten zweven en kan deze verplaatst worden in alle richtingen.

PVC of stalen platen kunnen toegepast worden wanneer de vloer plaatselijk niet luchtdicht is.

Wanneer een last van meer dan 4.000 kg verplaatst wordt, adviseren we om externe drives toe te passen om goed gecontroleerd en veilig te kunnen transporteren.

 

Wat Krijg Je

Het Modulair Luchtkussen Systeem bestaat uit minimaal 4 kussens met een bepaalde capaciteit. Ze zijn met luchtslangen verbonden met de regel unit. Deze unit heeft voldoende luchtventielen om de luchtdruk van ieder kussen nauwkeurig in te kunnen regelen.

Deze regel unit is met veiligheidskoppelingen en een luchtslang verbonden met uw druklucht systeem.

Alle onderdelen kunnen netjes worden opgeborgen in een mobiele opslag kist.

We hebben Modulaire Luchtkussen Systemen van 1 to 240 ton, en op verzoek zijn nog grotere capaciteiten te verkrijgen.

Deze systemen werken op een druk van 1 tot 4 bar en kunnen tussen de 20% en 100% van de maximale capaciteit ingeregeld worden. Bijvoorbeeld een 24 tons systeem kan gebruikt worden tussen de 5 en 24 ton.

Luchtkussen Transport Platform

Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van een Luchtkussen Transport Platform.

Dit is een klantspecifiek transportmiddel dat handmatig of volledig automatisch als een Automatic Guided Vehicle (AGV) op luchtkussens uitgevoerd kan worden.

Het kan uitgevoerd worden met alle functionaliteit die nodig is om je machines gemakkelijk te verplaatsen, zoals: afstandsbesturing, optillen, positioneren, master- slave functionaliteit, etc..

We kunnen ook hybride systemen leveren die volledig elektrisch rijden wanner ze onbeladen zijn en de luchtkussens enkel gebruiken wanneer de last geplaatst is.

Typische Toepassingen

 • Verplaatsen van machines tussen assemblage stations
 • Verplaatsen van halffabrikaten naar een vaste productielijn
 • Productiemachines verplaatsen naar een vaste productielijn
 • Machines gemakkelijk en nauwkeurig positioneren tijdens oplevering
 • Machines naar de test faciliteit verplaatsen
 • Verplaatsen van beschadigde machines en onderdelen door de MRO werkplaats

Waarom een Modulair Luchtkussen Systeem?

 • Kosten slechts 10% van traditionele transport methoden
 • Eén systeem kan voor meerdere toepassingen gebruikt worden
 • Ergonomische; met weinig kracht te verplaatsen
 • Gemakkelijke en nauwkeurige positionering in een fractie van de normale tijd
 • Geen vloer schade en zeer lage vloerbelasting
 • Geen trillingen tijdens verplaatsing
 • Vrijwel geen slijtage
 • Geen scahdelijke uitlaatgassen
 • Compact ontwerp
 • Te gebruiken in ISO Classe 5 cleanrooms
 • Geen veste installatie nodig
 • Slechts één man nodig om zware lasten te verplaatsen

INFORMEER UW CONTACTEN OVER DEZE OPLOSSING